21 de fapte interesante despre medicină

blogMai mult sau mai puțin pasionați de medicină, mulți dintre noi am spus cel puțin o dată ‘wow’ la anumite noutăți/evenimente/lucruri interesante despre acest domeniu, mai ales că niște cunostințe în plus nu strică nimănui/niciodată. Indiferent dacă studiați medicina pentru viitor sau nu, domeniul este unul interesant; de aceea am ales să scriu un mini-articol pe această temă ( chit că și eu sunt la început de drum ).

Vă voi prezenta anumite fapte pe înțelesul tuturor despre anumiți termeni medicali, reacții ale organismului uman și mici idei care nu apar în orice carte sau manual dedicat.

  1. Un impuls nervos, călătorește prin organism cu o viteză de peste 400 km/h

Ce este un impuls nervos ?. Un impuls nervos reprezintă o activitate electrică a neuronului, ce reprezintă modalitatea prin care informația este transmisă în interiorul sistemului nervos.

2. Sângele nostru face o ‘călătorie’ de aproximativ 96 km în fiecare zi.

3. Inima noastră bate de aproximativ 100.000 de ori în fiecare zi, depinzând bineînțeles și de activitatea fizică sau alte probleme cardiace.

4. Pe pielea unui singur om, există mai multe bacterii decat oameni pe suprafața Terrei. Nimic de speriat. Majoritatea bacteriilor apără pielea de factorii externi dăunători.

5. Ochii pot distinge între 8-10 milioane de nuanțe.

6. Un strănut are o viteză de aproximativ 965 km/h. Iar strănutul ”închis-neexteriorizat” afecteaza neuronii ireversibil.

7. Fiecare avem o amprentă unică a limbii, așa cum sunt si cele ale degetelor.

8. Anumite cercetări au descoperit că după o masă bogată, auzul și atenția scad considerabil

9. Un om clipește în medie de aproximativ 25.000 de ori în 24 de ore. Femeile clipesc de două ori mai des decât bărbații. Cauzele diferențelor nu sunt bine cunoscute.

10. Majoritatea oamenilor își pierd aproximativ 50% din papilele gustative până la vârsta de 60 de ani, de aceea cu trecerea timpului avem impresia că anumite alimente ”nu mai au același gust”

11. Buzele noastre au o culoare roșiatică din pricina venelor capilare care se află foarte aproape de suprafață. Si sunt prezente chiar într-un număr foarte mare.

12. Obiceiul de a mânca pământ se numeste geofagie.

13. Ticul anumitor persoane caracterizat prin mușcarea buzelor se numeste cheilofagie.

14. Există o boală genetică numită sindromul ‘Laron’, care rezultă intr-o statură mică ( sub medie ), longevitate și mai puține șanse de a dezvolta cancer sau diabet.

15. O problemă neurologică numită ‘Witzelsucht’, provoacă persoana afectată să faca glume și comentarii sexuale în momente total nepotrivite.

16. În anul 1961, chirurgul Leonid Rogozov, s-a auto-operat de apendicită sub anestezie locală. Operația de apendicectomie a fost un succes.

17. Doar 1% dintre toate bacteriile, provoacă dezvoltarea anumitor boli în randul oamenilor.

18. Zilnic, organismul uman produce 1,5 litrii de salivă.

19. Culoarea galbenă a urinei se datorează bilirubinei. Bilirubina este o proteină din hematii

20. Exista peste 100 de tipuri de cancer. Orice parte a corpului poate fi vulnerabila acestei boli.

21. Cea mai mare febră înregistrată până în prezent, a fost de 46,5 grade celsius.

Acestea sunt cele ( dintre multe altele ) care m-au făcut ( cel puțin pe mine ) să îmi doresc să cunosc din ce în ce mai multe; deoarece în acest domeniu nu există sfârșit, ci doar o nouă descoperire în fiecare zi. 🙂

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: