Experimentul Pitești – Reeducarea prin tortură

prisonerDa, o mică ‘lecție’ de istorie, chit că nu le-a intrat tuturor această materie la suflet, cel puțin in liceu.. Unde nici eu nu am fost un ‘fan’ înrăit. Totuși, este un subiect interesant ( dar trist în același timp ) despre ororile care s-au petrecut pe teritoriul României în perioada 1949-1951. Și nu.. Nu voi scrie nici secole, nici termeni istorici greu de reținut. Daca ați absentat la această lecție în anii de liceu, nu este prea târziu nici acum pentru un plus de cunoștințe. Să începem !

Între anii mentionati mai sus, distrugerea elitelor societății și metodele de tortura în vederea convertirii la ideologia comunistă erau in prag de aplicare. Majoritatea militarilor, preoților, intelectualilor, polițiștilor, diplomaților; erau trimiși în închisorile politice. Ele erau prezente în : Pitești, Suceava, Gherla, Târgu Ocna, Râmnicu Sărat, Brașov, Oradea, Craiova. Iar țăranii erau deportați în lagărele de munca din zona Canalul Dunăre-Marea Neagră. Tot acest plan, s-a numit „Experimentul Pitești”. După cum probabil deja știți, pentru majoritatea acestor actiuni care implicau tortura, existau torționarii precum : Alexandru Vișinescu, Gheorghe Enoiu, Nicolae Moromete, Ion Ficior și mulți alții. Rolul lor principal era de a tortura și atat. Tortură peste tortură = pâinea cea de toate zilele.

Procesul „Reeducării” avea patru faze :

1.Demascarea externă, deținutul, arătându-și loialitatea față de partidul comunist, destăinuia tot ceea ce nu spusese în achete

2. Demascarea internă, victima îi turna pe toți cei care l-au ajutat în închisoare pentru a rezista (alt deținut, anchetator, gardian, milițian)

3. Demascarea morală publică, torturatul trebuia să ponegrească totul: familie, părinți, iubită, prieteni, Dumnezeu, convingeri politice

4. Din victimă, călău, reeducatul era pus să conducă procesul de reeducare al altor deținuți, de obicei cel mai bun prieten, devenind torționar.

 Sursă : http://www.istorie-pe-scurt.ro

Eugen Țurcanu (n.r.: șeful torționarilor ), se dezlănțuia atunci când întalnea studenți care credeau in Dumnezeu. Astfel, îi „boteza” în fiecare dimineață, scufundându-le capul in urină până când erau total supuși sistemului iar intreaga lor personalitate furată. Țurcanu a acționat brusc, pe data de 6 decembrie 1949, la penitenciarul Pitești au început „urletele”. A dat undă verde calvarului care urma să se lase cu sute de victime. În cele din urmă, majoritatea deținuților ajungeau.. Torționari. Doar în penitenciarul de la Pitești au murit între 100 și 200 de deținuți. Cauza morții era falsificată în certificatul de deces pentru a ascunde urmele calvarului prin care a trecut respectivul deținut.

Alte metode de tortură utilizate în acea perioada : umilirea reciproca ( între deținuți ), umilirea publică, tortura reciprocă, bătăile administrate regulat, privarea de somn prin bătaie, administrarea de materii fecale iar contactul cu lumea din exterior era bineînțeles, imposibilă.

În 1952, Gheorghe Gheorghiu-Dej a reușit să oprească acest proces dureros care a ajuns cunoscut și peste hotare.

În prezent :

Ne plângem ca nu avem ultimul model de Smart TV sau de iPhone, că nu am avut vacanța dorită sau ca actualul loc de muncă este obositor. Dar puțini realizează cât de norocoși suntem și cât de necesara este LIBERTATEA. Dacă „îți permiți” LIBERTATEA, automat îți permiți să îți rezolvi și acele nemulțumiri ( fițe ). Ești liber să cunoști lumea, să experimentezi, să muncesti ( în condiții umane ) și să duci o viață decentă. Live your Life, not your ego and learn from history !

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: